Saveti za poboljšanje kvaliteta spavanja
- Jan 22, 2018 -

image.png 1.Travno i redovno nap. Vreme za kontrolu napora za 10-45 minuta, tako da je ljudsko telo još uvek u prvom i drugom fazu spavanja, još uvek nije ušlo u duboki san, buđenje se još uvek oseća energično. Ako se napor predugo preduzme, tijelo će ići duboko u spavanje i temperatura tela će se spustiti, pa će se probuditi i dalje veoma zaspano.

2. Probudite se na kraju ciklusa spavanja. To jest, probudite se kada je REM, ali to zahtijeva ponovljeno zatezanje, pokušajte pronaći pravo vrijeme za spavanje. Ako se osećate neudobno kada budete budni, pokušajte rano da spavate ili spavate kasnije od uobičajenih 20 ili 40 minuta, a na kraju ćete naći odgovarajuće vreme za spavanje. Ovo takođe uključuje i treći cilj, koliko god je moguće smanjiti vrijeme spavanja.

3. Ne zakasnite vikendom. Spavanje kasnije će smanjiti izloženost suncu, čineći noćni san manje spremni da promeni ritam telesne temperature i dovede do nesanice. Pored toga, većinu vremena za spavanje kasnije u drugoj fazi i stanju REM-a, nije dobro za telo.

4. Razvijte redovno buđenje i vreme spavanja. Ako ustanete u različitim vremenima dana, to će uticati na ritam telesne temperature, što je ekvivalentno svakom jutru u obrnutoj vremenskoj razlici.

5. Držati dalje od kofeina, nikotina i alkohola.

6. Pijete 2 litre vode dnevno, ne pijte napitke, naročito gazirana pića. Nedostatak vode uglavnom utiče na krvotok, a krv može biti viskozna i zbog toga ne može nositi kiseonik u različitim delovima tela, čineći ljude da se osećaju umornim, nedostaju energijom i sposobnošću imunog sistema da odbiju. Pored toga, što je veći sadržaj vlage tela, to je lakše za kontrolu telesne temperature.

7. Jedite manje večere. Ljudski digestivni sistem će se usporavati noću, što otežava probavu hrane, ali takođe i dispergovanu energiju, utičući na kvalitet spavanja.

8. Supine ili bočne. Oslanjanje na važne organe će proizvesti nepotreban pritisak.

9. Rešavanje pritiska života.